Ομιλία Σπύρου Μαργέλη

«Το ψηφοδέλτιο μας, αποτελείται από μία ομάδα ανθρώπων, η οποία προέκυψε ύστερα από πολλή κουβέντα, τους άκουσα, με ακούσανε και συμφωνήσαμε στους κοινούς μας στόχους. Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές κομματικές αντιλήψεις, τοποθετήσεις, λειτουργίες, που ερχόμαστε από διάφορους χώρους δουλειάς, είμαστε άνθρωποι όμως που σε αυτήν εδώ την προσπάθεια, μας συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία. Μας συνδέει η αγάπη μας για τον τόπο, μας συνδέει η απόφασή μας να ταράξουμε τα νερά, να αλλάξουμε ότι άσχημο συμβαίνει γύρω μας και η ισχυρή μας απόφαση να αφήσουμε πίσω παρωχημένες αντιλήψεις, τυφλές αντιπαραθέσεις και ανόητες συγκρούσεις. Μας συνδέει οι απόφασή μας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας Σπύρος Μαργέλης, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του, σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Lefkas.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ύπαρξη εσκεμμένης προσπάθειας παραπληροφόρησης από αντίπαλες παρατάξεις, τις οποίες όμως χαρακτήρισε λογικές, καθώς «είναι λογικό κάποιοι να ανησυχούνε», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας πως «δηλώνει σε όλους αυτούς που τον συκοφαντούν, ότι κρύβει μέσα του αστείρευτες εσωτερικές δυνάμεις, για αυτό και δεν φοβάται τίποτα και κανέναν ».  «Θα κάνουμε την δουλειά μας εμείς, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε, ούτε να κατηγορήσουμε κανέναν, δεν θα ακολουθήσουμε τέτοιες μεθόδους», ξεκαθάρισε.

Έπειτα διαβεβαίωσε πως η παράταξή του είναι διατεθειμένη στο διάστημα των επόμενων ημερών να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Λευκάδας, η οποία, όπως είπε, έχει τρομερά προνόμια και τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών οδικών δικτύων, που θα την μετατρέψουν σε κέντρο της δυτικής Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο όπως πρόσθεσε το νησί  να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών που μελλοντικά θα δέχεται. «Πρέπει να καταλάβουμε πως η Λευκάδα δεν έχει απεριόριστη χωρητικότητα,  και δεν μπορεί να δεχτεί εκατοντάδες κόσμο , επομένως πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα των υποδομών  της τα επόμενα χρόνια », τόνισε , προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδείξουμε την ταυτότητά της» αλλά και «να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Για τον λόγο αυτό, είναι διατεθειμένος, όπως ανέφερε, να προχωρήσει σε μία λειτουργική αναβάθμιση του νησιού και σε μία ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. «Είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε μία άλλη Λευκάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον είπε πως σκοπεύει να μετατρέψει την Λευκάδα σε κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού, χωροθετώντας ένα δίκτυο οργανωμένων αγκυροβολίων. «Χρέος μας είναι να γυρίσουμε στην λογική των δυνατοτήτων που έχει ο τόπος μας και όχι στην λογική της μιζέριας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι την λογική της καταγγελίας να την αφήσουμε πίσω», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε τα εξής:  «Εμείς δεσμευόμαστε στους πολίτες της Λευκάδας πως θα του προσφέρουμε έναν Δήμο που θα λύνει προβλήματα και που δεν θα λέει στους πολίτες πως για ότι συμβαίνει στον τόπο μας φταίνε όλοι οι άλλοι. Φταίει η περιφέρεια, φταίει η αστυνομία, φταίει το κράτος και όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Εμείς έχουμε την ακριβώς αντίθετη αντίληψη, ότι για ένα σωρό θέματα, είναι στο δικό μας χέρι να τα λύσουμε».

Μεγάλη σημασία είπε ότι θα δώσει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την ανάπτυξη του νησιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία, το οποίο είπε ότι είναι υψίστης αναπτυξιακής σημασίας , ενώ φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που το Δημοτικό Συμβούλιο στη πλειοψηφία του, συμφώνησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης της, κάνοντας μία αναδρομή για τις ενέργειες που έκανε για το συγκεκριμένο έργο. « Τρέχω ορισμένα μεγάλα θέματα της Λευκάδας. Ένα από αυτά είναι η ζεύξη. Έπεισα με τεράστια δυσκολία και προσπάθεια την κυβέρνηση τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια της κρίσης να δημοπρατήσει επιτέλους το έργο.», είπε, προσθέτοντας πως  ενώ είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα τέσσερεις δημοπρατήσεις του συγκεκριμένου έργου δεν μίλησε κανείς. «Κουβέντα καμία. Και τώρα επειδή είναι οι εκλογές, ακούμε ένα σωρό απίθανα πράγματα, ότι είναι φαραωνικό το έργο, ότι δεν βοηθάει την ανάπτυξη και ένα σωρό άλλα απίθανα πράγματα. Και χαίρομαι γιατί έστω και με καθυστέρηση προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπανε ναι στην υποθαλάσσια ζεύξη, αφού όμως προηγουμένως είπαν όσα είπαν. Είπαν για παράδειγμα όχι στην Μαρίνα μεγάλων σκαφών. Ε  λοιπόν εγώ είμαι βέβαιος πως σε δύο χρόνια θα πούνε ναι και στην μαρίνα. Αλλά ο τόπος τι φταίει κάποια πράγματα να μένουνε πίσω επειδή κάποιοι σκέφτονται έτσι;», αναρωτήθηκε.
Για το θέμα των διοδίων, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός δεν προβλέπει τίποτε σε αυτή τη φάση. «και προφανώς δεν θα δεχτούμε εμείς ένα υψηλό διόδιο που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον τόπο μας. Αλλά είναι αστείο  να λέμε ότι ένα πολύ χαμηλό διόδιο, αν και εφόσον χρειαστεί θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τόπου», είπε.

Κατόπιν αναφέρθηκε στο έργο του διαύλου και στο έργο του νοσοκομείου, τα οποία όπως είπε θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού.  «Για το νοσοκομείο έκανα το αυτονόητο. Ήξερα πως δεν υπήρχαν ώριμα έργα και έτρεξα για να ωριμάσουμε πλήρως αυτό το έργο , να το αδειοδοτήσουμε , γιατί δεν υπήρχαν αντίστοιχα ώριμα έργα έτοιμα για απορροφήσεις και έτσι απορρόφησαν το νοσοκομείο της Λευκάδας, το οποίο θα παραδοθεί πλήρως εξοπλισμένο.»

Σαν τελευταίο και σπουδαιότερο, όπως είπε, έθιξε το θέμα της ανυπαρξίας ενός ενεργού θεατρικού οικοδομήματος στην Λευκάδα. «Είναι κρίμα για την Λευκάδα μας, για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, να μην έχουμε μία αίθουσα, ένα θέατρο». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο τόλμησε στις αρχές της δεκαετίας του 80, να ισχυρίζεται πως είναι απαραίτητο για την Λευκάδα,  Μια εποχή, που όπως είπε, τον χαρακτήριζαν «τρελό», για αυτήν του τη σκέψη, την οποία όμως ξεκίνησε να υλοποιεί, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του έργου.  Στη συνέχεια, έφυγε όπως είπε το 94 από  τον δήμο, για να ξαναεπιστρέψει το 98 ως νομάρχης, δημοπρατώντας τότε την Β φάση του έργου. Και από τότε παρέμεινε όπως είναι σήμερα και «είναι  κρίμα για το θεό που υπάρχουν πιστώσεις κι όμως δεν ολοκληρώνουμε τις μελέτες. Οι μελέτες είναι έτοιμες, δεν κάνουμε κάποιες απλές διαδικασίες που απαιτούνται για να ολοκληρώσουμε το έργο»

Ο υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Μαργέλης, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως  «αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίον αξίζει τον κόπο μετά από 20 χρόνια,  να επιστρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός είναι για να τελειώσει  το έργο του θεάτρου»

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του και η παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του.

Εκλογική Περιφέρεια Καλάμου:

Φώτης Σώλος

Εκλογική περιφέρεια Καρυάς:
Νικόλαος Αραβανής, Κωσταντίνος Ρεκατσίνας, Ελευθερία Χαλικιά

Εκλογική περιφέρεια Σφακιωτών
Θεοδωρος Γεωργάκης, Δημητριος Κοντογιάννης, Γιώργος Κτενάς

Εκλογική περιφέρεια Απολλωνίων
Νικόλαος Βικέντιος, Σπυρος Ληγδας, Νικος Πολίτης, Γεωργιος Ραυτόπουλος, Παναγιώτης Σκληρός του Δημοσθένη, Πέτρος Φατούρος

Εκλογική περιφέρεια Ελλομένου
Σωτηρία Γαζή, Θεμιστοκλής Καββαδάς, Κωσταντίνος Καββαδας, Κωστας Κονιδάρης, Πέτρος Μήτσουρας, Σταύρος Σκλαβενίτης, Ειρήνη Σολδάτου, Τζέσικα Αραβανή, Βασίλης Φίλιππας

Εκλογική Περιφέρεια Λευκάδας
Δημήτρης Αραβανής, Γεράσιμος Βανδώρος, Άγγελος Βλάχος, Μπάμπης Βλάχος, Παναγιώτης Βρεττός, Δημήτρης Γαβρίλης, Πηνελόπη Γεωργίου, Δημήτρης Ζακυνθινός, Σπύρος Θεριανός, Μπάμπης Καλός, Σπύρος Καρβούνης, Μαριάννα Καρφάκη, Ευανθία Κατωπόδη,  Κυριακή Κονδυλάτου, Ελένη Κτενά, Γιάννης Λιβιτσάνος, Ευαγγελος Λογοθέτης,Νικος Μαργέλης, Γιάννης Μεσσήνης, Σπύρος Μικρώνης, Λίλια Μοργκαν, Γρηγόρης Μπουρσινός, Νίκος Πεντεσπίτης, Ζωή Σκιαδά, Νίκος Τυπάλδος, Οδυσσέας Χριστοφίδης, Ασπασία Γρηγόρη.


Ρούλα Γιαννουλάτου

2014-04-17